Skip to content
grapes-1952035_1280

Odvetvie vinohradníctva je veľmi špecifickým odvetvím poľnohospodárstva, ktoré vytvára úžasnú krajinotvorbu. Viaže na seba množstvo pracovných príležitostí.

Do roku 1989 sme mali na Slovensku viac ako 20 000 hektárov vinohradov a dnes to nie je ani polovica – je to okolo 7700 hektárov a pritom spotreba vína na Slovensku rastie. Zakladanie nových vinohradov je finančne veľmi náročné, ministerstvo pôdohospodárstva nepodporuje túto tradíciu na Slovensku, takže nárast nových vinohradov ani očakávať nemôžeme. A to je veľká škoda keďže máme na Slovensku výborné lokality, kde sa dá dopestovať kvalitné hrozno a dorobiť špičkové víno. Naše ministerstvo nielenže nepodporuje toto odvetvie a nepodporuje vinohradníkov, ale dokonca si zatvára oči pred priekupníkmi, ktorí sem dovážajú víno zo zahraničia, tu ho fľaškujú a pod značkou slovenský produkt sa dostáva do regálov obchodných sietí.

Otázne je dokedy si minister bude zatvárať oči pred problémom, ktorý máme na Slovensku čo sa týka prebaľovania tovarov. Dokedy sa budú takto zavádzať spotrebitelia a zákazníci na Slovensku?