Skip to content
6419206_1200x

DVORY NAD ŽITAVOU.

Radnica vo Dvoroch nad Žitavou postupne zazeleňuje verejné priestranstvá. V uplynulých dňoch vysadila 150 kusov okrasných čerešní.

Sakury vítajú okoloidúcich už pri vstupe do obce. Do výsadby na Mostnej ulici pri kalvárii, na Branovskej ceste a Ulici J. Szabóa sa zapojila okrem úradníkov aj verejnosť, učitelia a dobrovoľníci.

Spoločne skrášlili obec

Na facebookovú výzvu starostu obce zareagovali učitelia oboch základných škôl, miestni aktivisti, úradníci a tiež občania nielen zainteresovaných ulíc.

„Úprimne sa chcem poďakovať všetkým, ktorí sa brigády zúčastnili. Nečakal som takú veľkú účasť. Je to jasný odkaz pre našu samosprávu, že verejnosti záleží na tom, kde žije. Vysadené stromy sú aj akýmsi odkazom pre naše budúce generácie,“ zdôraznil starosta obce Branislav Becík.

Revitalizácia na etapy

Okrasná čerešňa pílovitá je jednou z najkrajších sakúr, ktorá býva na jar obsypaná veľkými, plnými ružovými kvetmi.

„Nie je tajomstvom, že veľa cestujem, a to, čo vidím, viem potom pretaviť aj do
svojej práce,“ zdôvodnil starosta výber tohto druhu okrasného stromu.

Vysádzanie zelene bude vo Dvoroch pokračovať. „Túto výsadbu sme realizovali čiastočne z vlastných zdrojov, plánujeme však nakúpiť a vysadiť ešte minimálne 300 stromčekov vo vytipovaných uliciach, kde výsadbe prechádza kompletná renovácia chodníkov,“ uviedol Becík, ktorý pôsobí aj ako župný poslanec.

„Okrem toho máme podané rôzne projekty zamerané na výsadbu verejnej zelene. V jednom prípade už čakáme na zmluvu, iné žiadosti sú v štádiu schvaľovania. Krajské dotácie sú do konca augusta zmrazené, všetko teda bude závisieť od vývoja pandémie,“ dodal starosta.

Zdroj: https://mynovezamky.sme.sk/c/22451707/vo-dvoroch-nad-zitavou-vysadili-150-novych-stromov.html